Minnen från Koster

Få en upplevelse av koster genom att läsa några korta ögonblicksbilder från en familjs kosterminnen.

På stranden

Solen känns som en varm filt där jag sitter. Solstolen är bekväm. Jag tittar upp från boken i min hand och ser hur Theo och Alice vadar omkring i det grunda vattnet intill stranden. Det rör mig att se dem så glada och exalterade över alla de smådjur som de får upptäcka i vattnet. Guiden som går med dem berättar om de olika djuren och växter dem upptäcker, och barnen riktigt lyser upp av fascination..

keyboard_arrow_down
Glass och krabbor

Man får cykla vart man vill på Koster för det finns inga bilar här! Det kittlar i magen när vi rullar nerför backen och det är jättevarmt men kallt när vinden blåser i ansiktet! Vi går runt lite i kiosken och tittar på alla sakerna och jag hittar en hink vi kan lägga lite krabbor i sen. Alice vill ha en Sandwich men jag vill ha en Daimglass, för den är mycket godare ju! Jag och Alice cyklar till stranden och letar efter krabbor. Inte såna stora krabbor, men små. Jag tror inte stora krabbor finns på stranden faktiskt.

keyboard_arrow_down
Kunskapssnorkling

Idag ska vi till stranden igen, fast en annan strand. Pappa berättade att den vi ska till idag, där finns det en led under vattnet med skyltar man kan följa med snorkel! Vi har redan varit på Naturum igår och fått lära oss en massa saker om havet. Så kul att få veta ännu mer, direkt i havet. Vi har tagit med oss matsäck med en massa gott. Hallonsaft, mackor, lite frukt, och bäst av allt… vattenmelon! Vi packar upp all mat och dricka på en picknickfilt och Theo och mamma stannar på stranden medan jag och pappa går ner till vattnet för att snorkla. Det finns jättemycket fina saker att titta på här ju! När vi snorklat här en stund får jag syn på en jätteliten gullig krabbgrej eller vad det är. Jag simmar lite närmare den, men då åker den plötsligt baklänges i raketfart! På en skylt i närheten får jag syn på en bild på krabbgrejen, som tydligen heter tångräka.

keyboard_arrow_down
Dagens fångst

Kvällen är alldeles underbar och restaurangen är hur mysigt som helst. Serveringspersonalen har precis kommit ut med underbart doftande maträtter till oss alla. Det var svårt att välja bland de lockande alternativen på menyn, men tillslut beställde jag helt enkelt en ”dagens fångst”. Inget jag ångrar! Dagens äventyr fick oss att glömma hungern och nu sitter vi, ja till och med barnen faktiskt, alldeles tysta och bara äter och äter… Vi blickar ut över Kosterhavet; ser några båtar fridfullt guppandes mitt på vattnet, och den nedåtgående sommarsolen över havets horisont. Snart drar livemusiken igång. Barnen får stanna uppe sent ikväll!